Startpagina   -   Sportnieuws   -   Foto's   -   Archief   -   Video's   -   Contact

 

 
Speler Klimaatgroep stars op jeugd EK tafeltennis

De Europese Jeugdkampioenschappen vinden plaats van 12-21 juli in het Tjechische Ostrava. Een van de deelnemers is de 14-jarige Appelschaster Stellan Smid die binnenkort uit gaat komen voor Klimaatgroep Stars in Middelstum. Het moet het hoogtepunt worden voor de meervoudig Nederlands Kampioen tafeltennis. Het hele jaar hebben alle trainingen en wedstrijden in het teken gestaan van het EJK.

Een jaar waarin Stellan in juni nog zijn grootste Internationale succes wist te behalen. Hij won in Denemarken het sterk bezette Zeslanden Cadetten toernooi door o.a. mooie overwinningen op Dilling uit Denemarken (Europese ranking 20) en Gulbo uit Zweden (ER 25) in de finale. Met zijn team Argus uit Harkstede wist hij het afgelopen jaar te promoveren naar de eerste divisie senioren waar het zich vervolgens keurig handhaafde in het voorjaar. Aankomend najaar zal de LOOT scholier van het Zernike college Haren met hetzelfde team uitkomen in de eerste divisie heren. En natuurlijk wist hij ook weer de Nederlandse titel te veroveren in de cadettenklasse. Het was alweer Stellan zijn achtste NK titel.

Het aankomend weekend zullen de EJK deelnemers van Nederland de laatste puntjes op de i zetten in het Nationaal Sportcentrum van Papendal. Voor Stellan wordt het zijn tweede EJK optreden. Vorig jaar vormde hij samen met Bas Hergelink het Nederlands cadetten team. Er werd toen lang gestreden om promotie naar de eerste categorie maar helaas lukte het net niet om promotie af te dwingen naar de eerste categorie, ondanks geweldige wedstrijden tegen Portugal en Engeland. Slowakijke was toen in het promotieduel te sterk. In het enkelspel haalde Stellan de 2e ronde. Dit jaar is Stellan tweedejaars cadet en speelt hij samen met Roel Bogie van ATC Nijmegen. Bogie is een paar jaar jonger en is er voor het eerst bij in Ostrava. Samen zullen de jongens het in de landenwedstrijden moeten opnemen in de poulefase tegen Wit-Rusland, Zwitserland, IJsland en BosniŽ-Herzegovina. Het doel is weer zijn om zo lang mogelijk te strijden om promotie naar de 1e categorie. Een plaats bij de eerste 17 moet dan worden gehaald. In het enkelspel wil hij proberen zover mogelijk te komen in het toernooi, het liefst de laatste zestien. Of dat lukt is uiteraard afhankelijk van een hele goede vorm maar ook de loting speelt vaak een belangrijke rol. Stellan staat op de Europese ranking (ER) momenteel op plaats 37.

De maand juni heeft Smid nog behoorlijk wat trainingsuren gemaakt en toernooien gespeeld. Na Denemarken speelde hij nog In Luxemburg waar hij als vijfde eindigde met een mooie afsluitende overwinning op Paolo Silva uit Portugal (ER 31).
Het is de laatste maand voor Smid bijzonder lastig geweest om voldoende goede sparring te vinden voor de trainingen. De meeste spelers van niveau in het Noorden van het land zijn al met zomerreces zijn. Vaste sparringpartner Peter Verweij (eredivisie speler/coach bij Treffers ' 70 uit Klazienaveen) was zo vriendelijk om zijn vakantie een paar weken uit te stellen. Nu zit het werk van de trainers Terry Schaffers en vader Huub erop en moet Stellan het alleen doen. Maar het vertrouwen is er, zeker gezien de resultaten van de laatste periode.

De EJK verrichtingen van Stellan zijn te volgen via www.stellansmid.nl .

Bron & foto: TTV Midstars (10 juli 2013)