Startpagina   -   Sportnieuws   -   Foto's   -   Archief   -   Video's   -   Contact

 

 
Barre omstandigheden in Omloop van Middelstum

De winter was zacht en het voorjaar hing al in de luchtů.tot op 23 maart de Omloop van Middelstum werd verreden. De dag begon met weliswaar een behoorlijke wind en niet al te hoge temperaturen maar verder een zonnetje en kans op een bui. Tegen de tijd dat de dameskoers van start ging waren echter donkere wolken samengetrokken waaruit van tijd tot tijd regen viel.

Een stevig onweer bleef gelukkig op voldoende afstand, maar een enkele donderklap deed de koers wel opschrikken. Doordat de wind stevig was aangetrokken en op grote delen van het parcours op de kant stond werd het een zware wedstrijd. Het peloton dunde ronde na ronde verder uit tot uiteindelijk een select groepje na ruim 40 km. koers om de overwinning mocht gaan sprinten. Nathasja Heijting bleek dat het beste te doen, voor Bianca Bakker en Martine Bruinsma. De renners in de koers voor de sportklasse, nieuwelingen en basisleden kregen het zwaar voor de kiezen. De buien werden heviger van aard, de wind trok nog een beetje aan en af en toe kwam er wat hagel mee naar beneden. Het gros stond dan ook al kleumend aan de start, wat de koers tot een uitputtingsslag maakte. Dat werd mede veroorzaakt door de renners van het organiserende Cycle Sport Groningen. Na de traditionele snelle start legden deze mannen ook in de tweede ronde de zweep er over waardoor een kopgroep van 8 man ontstond met daarin maar liefst 6 Cycle Sporters. De kopgroep werkte goed samen en liep in rap tempo uit op het peloton. In de voorlaatste ronde wisten Berend Slagter en Bert Smilda gezamenlijk weg te rijden en in een sprint voor twee wist Berend de overwinning op te eisen. Bram Kempkens won de sprint van de rest van de kopgroep, zodat de Cycle Sporters hun numerieke overwicht in de kopgroep met een volledig gevuld podium wisten te verzilveren.

De koers voor de amateurs en junioren kende een wisselend verloop. Ook daar begon de wedstrijd met buien en wind. Ondanks verwoede pogingen wist er in de openingsfase geen groepje weg te rijden. Na circa twee ronden begon de wind te draaien en vervolgens af te zwakken. Tegelijkertijd nam de neerslag in hevigheid toe. Daardoor werd de koers niet zozeer door de harde wind, maar vooral door de lage temperaturen hard gemaakt. Een paar keer leek het peloton in stukken te breken, maar alle keren liepen de groepen weer samen. Uiteindelijk leidde een machtssprint tot de beslissing waarbij Tandje Hoger renner Jelte Krol de erkende sprinter Jan Hekman wist te verslaan en Jack Kuper beslag legde op de derde plaats.

Bron: Cycle Sport Groningen (26 maart 2014) Foto's: Eppo Karsijns Media