Startpagina   -   Sportnieuws   -   Foto's   -   Archief   -   Video's   -   Contact

 

 

Kerst gongdamtoernooi in Vita Nova
Ik zou niet zonder dammen kunnen.

“Ik zou niet zonder dammen kunnen” zegt onze oud dorppsgenoot en nu al een groot aantal jaren Bedumer Reinder de Vries. Terwijl we zo wat praten houdt hij nauwkeurig de verrichtingen van zijn kleindochter uit Hoogeveen in de gaten. In de bovenzaal van Vita Nova wordt het traditionele Kerst gongdamtoernooi georganiseerd. Ruim 46 dammers uit heel Nederland zijn naar Middelstum gekomen om tegen elkaar te dammen. Lang denken is er niet bij, binnen 7 seconden moet je weten wat je wilt want dan klinkt de onvermijdelijke gong die je door merg en been gaat.


Het aantal deelnemers valt wat tegen vindt Herman Stol van de plaatselijke damclub: Ons Genoegen. “We hebben maar 7 leden” vertelt hij tussen 2 partijen door “En daar kan best wel iets bij. We oefenen iedere vrijdagavond in Vita Nova. Huisdammers en vooral jeugd is welkom” zet dat maar op Middelstum-info” zegt hij.

 

Dammen is een sport voor iedereen. De jongste deelnemer tijdens dit toernooi is 11 de oudste is 94 jaar. Iedereen gaat leuk met elkaar om en tussen de partijen door is er volop ruimte voor een kopje koffie en een praatje. Sommige partijen duren wat langer en dan verzamelt zich al groepje kijkers rond die tafel. Ze fluisteren elkaar dan in welke zet het beste is.

Dammen krijgt maar weinig aandacht en het heeft een toch wat saai en belegen imago. Maar we hebben we vanavond kunnen zien dat dit beslist niet waar is. Het is een uitdagende en gezellige sport voor iedereen. Hierbij een uitgebreide fotoreportage van dit boeiend toernooi dat eigenlijk wat meer deelnemers had verdiend.

 

 

Fotoreportage gongdamtoernooi

Bron: Sportredactie Middelstum-info (30 december 2014) Foto's: Jannes Klaassen